Pressroom De Kunstcollegas BV

Finalisten Kunstenaar van het jaar 2023

stemmen kan tot 1 november

Raamsdonksveer, 11 Oktober 2022 /EZPress/ - Acht kunstenaars maken kans op de eretitel Kunstenaar van het jaar 2023. Het zijn in alfabetische volgorde: Sam Drukker, Zoro Feigl, Theo Jansen, Claudy Jongstra, Barbara Nanning, Erwin Olaf, Ana Oosting en Rob Voerman. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd professionele kunstkenners.
Nieuwe finalisten zijn: Sam Drukker, Zoro Feigl, Barbara Nanning, Ana Oosting en Rob Voerman. Uit de top 8 zijn Lotta Blokker, DRIFT, Nour-eddine Jarram, Elise van der Linden en Iris van Herpen verdwenen.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar beleeft dit jaar haar twintigste editie "


Een korte toelichting op elke finalist:

Sam Drukker is dit jaar 40 jaar kunstenaar. Hij studeerde aan de Academie Minerva Groningen en kreeg daar onder meer een klassieke scholing van Matthijs Röling. Naast zijn vak als autonoom kunstenaar doceert hij aan de Wackers Academie in Amsterdam en was hij oprichter van het Nederlands Portretschap. In het figuratieve werk van Sam Drukker staat de mens centraal. Hij tekent en schildert de mens, het leven. Niet verpakt maar in zijn ware gedaante. Titelhouder Kunstenaar van het jaar 2011.

De installaties van Zoro Feigl lijken te leven. Zijn materialen dansen en draaien. Samen geplaatst in een ruimte, worden de afzonderlijke werken één: groot en moeizaam op plekken, nerveus of gracieus elders. Feigl`s vormen veranderen voortdurend, soms langzaam, soms snel. Hij studeerde af aan de Rietveld Academie, Amsterdam en het Hoger Instituut voor Schone Kunst, Gent. Zijn werk is internationaal te zien geweest op verschillende tentoonstellingen over de hele wereld.

Theo Jansen is al jaren bezig met het construeren van strandbeesten. Deze beesten zijn opgebouwd uit elektriciteitsbuizen en worden voortbewogen door de wind. Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeert hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Titelhouder van Briljanten Kunstenaar van het jaar 2017 en Kunstenaar van het jaar 2018.

Claudy Jongstra is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale kunstwerken en installaties in openbare ruimten en musea van met plantaardige pigmenten geverfde gevilte wol afkomstig van het inheemse Drentse Heideschaap. Jongstra`s charismatische kunstwerken - geworteld in het Friese landschap en voortkomend uit haar activisme en werkfilosofie - vinden hun weg naar museale en particuliere collecties, openbare ruimtes en privé-huizen over de hele wereld. Titelhouder van Kunstenaar van het jaar 2019.

Het veelzijdige oeuvre van Barbara Nanning omvat grootschalige installaties, keramische en glassculpturen. Zij werkt voortdurend op een nieuwe manier met kleur en licht en probeert de beweging van de natuur te vangen door deze tot stilstand te brengen; de tijd gevangen in glas. Zij ontving vele internationale prijzen voor haar keramische werken met de door haar ontwikkelde unieke, sprankelende, fluweelachtige afwerking. Haar werk bevindt zich in de collectie van meer dan 70 internationale musea.

Erwin Olaf maakt geënsceneerde foto’s. Als een regisseur stuurt hij zijn modellen. Op deze manier kan hij het beeld precies naar zijn hand zetten, wat hem in de gelegenheid stelt het leven te componeren en de wereld mooier te maken. Het ambacht en de beheersing van de techniek zijn voor hem erg belangrijk. Behalve foto’s maakt hij ook films en videowerk. Naast zijn vrije werk fotografeert hij in opdracht voor multinationals, zoals Heineken, Microsoft en Nokia en voor de Koninklijke familie. Titelhouder van Kunstenaar van het jaar 2014.

Na een bachelor Neurowetenschappen studeerde Ana Oosting aan de Gerrit Rietveld Academie en rondde de Master ArtScience in Den Haag af. Met een passie voor biologie streeft ze ernaar om ons gevoel van verwondering te raken en ons menselijk perspectief te bevragen. Dingen die haar prikkelen zijn niet altijd even serieus. Daarnaast heeft zij een fascinatie met dode dingen, niet zo zeer omdat ze dood zijn, maar omdat die je in staat stellen ze van dichtbij, en soms van de binnenkant, te bekijken.

Rob Voerman werkt in verschillende media, zoals installaties, beelden, grafiek, schilderkunst, fotografie. Van hele grote installaties van glas, hout, karton en plexiglas die te betreden zijn en waar vaak ook nog een programmering aan is verbonden, tot grote lichtbakken en kleine etsen. Zijn werk is internationaal en nationaal veelvuldig tentoongesteld en zijn werk is aangekocht door vele toonaangevende collecties waaronder het MoMA in New York, UCLA Hammer Museum in Los Angeles en Stedelijk Museum.

Op zaterdag 19 november krijgen naast de nieuwe Kunstenaar van het jaar, ook het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar de trofee uitgereikt tijdens de feestelijke VIP-avond ter ere van deze twintigste editie van de verkiezing.

De verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar beleeft dit jaar haar twintigste editie. De verkiezing is een van de oudste en grootste verkiezingen op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.

//Einde bericht

Bron: KUnstcollegas

Dit is een origineel persbericht EZPress News Distribution www.ezpress.eu

Links:
Kunstenaar van het jaar
Stichting Kunstweek

Contactinformatie
Stichting Kunstweek
E: klik hier



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: