Sneek, 01 Oktober 2007 /EZPress/ - Vet vervangen door koolhydraten is slecht voor het gebit. Dat stelt HealOzone tanddeskundige Jacob Brandsma. Bij een vetarm dieet worden vaak meer koolhydraten gegeten en minder vet. Immers, koolhydraten zijn minder calorierijk dan vetten en dus zijn ze beter voor de slanke lijn. Nu blijkt echter dat er bij een overmaat aan koolhydraten te weinig zuurstof in de mond aanwezig is om het verteringsproces te kunnen voltooien. Koolhydraten gaan hierdoor rotten. Er vormen zich zuren, waardoor tandbederf aangewakkerd wordt en tanderosie vrij spel heeft.
Gebitsklachten door afvallen
Tandbederf komt helaas vaak voor. Het is het gevolg van het ontstaan van glucose bij de afbraak van koolhydraatbestanddelen uit ons voedsel. Deze glucose valt uiteen in citroenzuur, het sterkste natuurlijke zuur dat er bestaat. En dit zuur tast het gebit aan.
Dat steeds meer 'afvallers' niet alleen gewicht kwijtraakten, maar ook hun mooie gebit, was reden voor onderzoek.
Koolhydraten funest voor tanden
Er is onderzocht of er een relatie is tussen het verliezen van lichaamsvet en het toenemen van tandbederf en tanderosie. Dat verband blijkt er inderdaad te zijn: koolhydraten hebben bij rotting een schadelijke invloed op het gebit. Dat stond al vast. Geconstateerd is nu ook dat vetten juist een positieve invloed hebben op het gebit. Te weinig inname van vet zorgt ervoor dat de mondflora wordt afgebroken. Beneficiale bacteriën, die schadelijke bacteriën afbreken, krijgen nauwelijks de gelegenheid zich te ontwikkelen. Vetten zorgen ervoor dat het gebit op natuurlijke wijze gereinigd wordt en dat de pH-waarde stabiliseert.
Bij veel diëten wordt de inname van koolhydraten uitgebreid terwijl het gebruik van vetten juist gereduceerd wordt. Dit heeft een direct negatief gevolg voor het gebit. Koolhydraten zitten onder meer in granen, zetmeelproducten en in fruit.
Zuren zijn niet alleen verantwoordelijk voor tandbederf en tanderosie, maar ook voor het achterblijven van de ontwikkeling van tandglazuur. Bij kinderen en jongeren wordt tandglazuur alleen gevormd in een basisch (tegenovergesteld van zuur) milieu. In een zuur milieu, dat zoals gezegd vaak ontstaat door een koolhydraatrijk dieet, wordt geen glazuur aangelegd.
Oplossing: vettig eiwit
Is hier dan niets tegen te doen? Jawel. Zuurvorming neutraliseren is het devies. HealOzone tanddeskundige de heer Jacob Brandsma uit Sneek stelt vast dat natuurlijke vetten die gekoppeld zijn aan amines (eiwitachtige voedselbestanddelen) een basische reactie vertonen. Hierdoor wordt het zuur geneutraliseerd en gebufferd. Vettig eiwit kan dus bescherming bieden tegen aantasting van het gebied.
Sinds kort is er een speciaal soort tandcrème op de markt die helpt gaatjes in glazuur dicht te laten groeien. Een hoofdbestanddeel van deze tandmousse is 'kaasstof'. Een vettig stukje kaas en vlees met echte boter, gezouten met zeezout voor de mineralen, zou een gelijksoortig effect kunnen opleveren. Waarom allerlei ingewikkelde en dure crèmes ontwikkelen, als het probleem ook op te lossen is door het gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen?
Bloedsuiker
Iemand die de dag begint met koolhydraatarm ontbijt en gedurende de dag meer natuurlijk vet eet door het gebruik van kaas, room, boter en vlees plus een goede dosering ei en vis, heeft relatief weinig insuline nodig. Dit kan diabetes II reduceren. Veel diabetici zijn niet bekend met het feit dat ze met een vettig eiwitrijk dieet met beperkte inname van koolhydraten bloedsuikerschommelingen gemakkelijk onder controle kunnen houden.
Niet alleen voor uw gebit, maar ook voor uw bloedsuiker is het beperken van uw koolhydraatinname en het op peil houden van uw vetinname dus een absolute pré. De juiste balans is cruciaal.
Nood aan onderzoeken en adviezen
Tanddeskundige Brandsma benadrukt dat universiteiten er goed aan zouden doen om meer vergelijkende prestatieonderzoeken uit te voeren naar voor de hand liggende maar tegenstrijdig lijkende benaderingen. Goede onderzoeken met heldere conclusies en duidelijke voedingsadviezen, kunnen veel pijn, geld en tijd besparen.