Zonnestroom voor Amsterdamse scholen
Amsterdam, 08 Juli 2011 /EZPress/ - In Amsterdam wordt vandaag het grootste binnenstedelijke zonnestroomproject van Nederland in gebruik genomen. Op de daken van 27 locaties (21 basisscholen en 6 andere gebouwen) zijn in totaal 2.800 zonnepanelen gemonteerd met een capaciteit van bijna 600 kWp. De zonnepanelen bedekken ongeveer anderhalf voetbalveld aan dakoppervlak. De stroom die met deze panelen wordt opgewekt is vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 200 Amsterdamse huishoudens. Daarmee wordt de CO2-uitstoot verminderd met circa 310 kiloton CO2 per jaar.
De gemeente Amsterdam streeft ernaar de stad minder afhankelijk te maken van milieuonvriendelijke en schaarse fossiele brandstoffen. De gemeente stimuleert daarom het opwekken van schone energie in en om de stad. Maarten van Poelgeest, Wethouder Klimaat en Energie: ”Als gemeente willen we grootschalige uitrol van zonnestroom in de stad mogelijk maken. Het is daarvoor wel nodig dat allerlei belemmeringen worden weggenomen en dat we slimme modellen bedenken. Wat dat betreft kan dit project als voorbeeld dienen.”
Het project ‘Zonnestroom voor Amsterdamse scholen’, is in 2009 gestart door het Programmabureau Klimaat en Energie van de gemeente Amsterdam. Het Rijk verleende in 2009 de benodigde subsidies uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieopwekking (SDE). Samen met de scholen is een model bedacht dat aansluit op hun wensen en eisen. De investering en aanleg wordt gedaan door Yellow Step Solar (YSS), een samenwerking tussen International Solar uit den Bosch en energiemaatschappij Greenchoice. YSS is ook verantwoordelijk voor de exploitatie en onderhoud gedurende 15 jaar. Daarna kunnen de scholen de installatie gratis in eigendom krijgen.
Frank Heijckmann, mede-oprichter en directeur van International Solar: ”In het buitenland zien we al dat zon een substantiële bijdrage levert aan duurzame elektriciteitsvoorziening. Nederland loopt daarin ver achter op landen als Duitsland en België. Dit project laat zien dat er ook hier veel mogelijk is als bedrijven en lokale overheden de handen ineen slaan. Dit model verdient navolging.”
Energie voor de buurt
De stroom die op de scholen wordt opgewekt wordt allereerst gebruikt om de scholen zelf van energie te voorzien. De totale hoeveelheid opgewekte stroom is echter veel groter dan de behoefte van de scholen. De extra stroom wordt aangeboden aan alle geïnteresseerde buurtbewoners. Zo wordt de lokaal opgewekte energie ook in de eigen buurt gebruikt.
Michiel Rexwinkel, oprichter en directeur van Greenchoice: “Dit project past perfect bij onze filosofie: decentraal opwekken van duurzame energie en deze beschikbaar stellen aan omwonenden. Zonnestroom markeert het begin van een nieuwe aanpak omdat nu ook grotere hoeveelheden duurzaam opgewekte energie beschikbaar komen voor de buurt. De gemeente Amsterdam wijst andere overheidsorganisaties de juiste weg.”
Zichtbaar
Basisscholen zijn niet alleen vanwege hun grote daken geschikt voor zonne-energie. Het project zorgt er ook voor dat duurzame energie zichtbaar wordt voor de ongeveer 4.800 betrokken leerlingen, hun ouders en de buurt waarin zij wonen. Op alle locaties hangt een informatiepaneel met de actuele opbrengst. Ook besteden de scholen aandacht aan zonne-energie in de lessen.
De volgende partijen werken in het project samen:
• Schoolbesturen: Stichting Amsterdam West Binnen de Ring (AWBR), Stichting Openbaar Onderwijs Noord, Stichting Nederlandse Islamitische scholen, Stichting KBA Nieuw West
• Stadsdeelbesturen: West, Noord, Oost, Nieuw-West
• Yellow Step Solar (YSS) met als vennoten Greenchoice en International Solar
• Technische partner: Oskomera Solar Power Solutions
Beelden van panelen op scholen en fact sheet in digitale persbericht op http://greenchoice.pressdoc.com
en kijk op www.amsterdam.nl/zon
//einde bericht
Bron: koning & vogel
Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu
Voor meer informatie:
YSS/International Solar/Greenchoice, Frank Heijckmann (06) 49 10 10 82
Gemeente Amsterdam, afdeling bestuursvoorlichting, Marjolijn van Goethem 06 30 486 216