Leusden, 02 Juli 2008 /EZPress/ - De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) vindt dat er met spoed onderzoek moet komen naar het aantal brandweerlieden op de eerst aankomende brandweerauto's. Gebouwen die steeds groter worden en ingewikkelder zijn, staan een snel en veilig optreden de weg. De veiligheid van de burger en die van optredende brandweerlieden lijken in het geding te komen. Financiële motieven mogen daarbij niet boven de veiligheid van het brandweerpersoneel gaan.
De VBV adviseert dit in haar nota van advies over het Besluit Veiligheidsregio's aan de minister van BZK. In dit Besluit worden algemene regels vastgelegd over voertuigbezettingen, opkomsttijden en standaardisatie van materieel. Voor deze nota is gebruik gemaakt van de resultaten van de ledenraadplegingen over het conceptbesluit Veiligheidsregio's.
In het Besluit echter krijgen de gemeenten en veiligheidsregio's de ruimte om van deze algemene regels af te wijken. De VBV is daar groot tegenstander van. Te vaak is de VBV in haar korte bestaan al geconfronteerd met bijvoorbeeld kazernesluitingen waar economische motieven de boventoon voeren. Ook de personeelsbezettingen van de blusvoertuigen van beroepscollega's in de 10 grootste steden staan onder druk. Die zouden onbetaalbaar worden.
De VBV vindt daarentegen dat
1. burgers en bedrijfsleven overal in ons land recht hebben op uniforme noodhulp en
2. er dus één landelijk bevoegd gezag moet komen voor bepaling van voertuigbezettingen en één methodiek voor bepaling van opkomsttijden. Centraal vaststellen en lokaal uitvoeren van regels is gebruikelijk (bouw en milieu).
3. de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid, op basis van vastgestelde regels, eventuele afwijkingen beoordeelt. Gemeenten en/of veiligheidsregio's adviseren vervolgens, betrekken hierbij hun lokale postcommandanten waarna het voorgenomen besluit wordt voorgelegd aan de landelijke brandweervakorganisaties en de VBV. De minister beslist definitief.
Tot slot. Repressief optreden in grote, uitgestrekte en ingewikkelde gebouwen vraagt onderzoek naar de slagkracht van basiseenheden in de 1ste lijn. Immers nog maar pas geleden brandde op het terrein van TU in Delft een compleet universiteitsgebouw af en kwamen in Eelde 3 brandweercollega's om bij de bestrijding in een brand in een scheepswerfloods. Bij het, door de VBV gevraagde, onderzoek moet de veiligheid van de optredende Brandweer Vrijwilligers fundamenteel onderdeel zijn. Het lijkt de VBV dat zich nieuwe veiligheidsvraagstukken rondom architectuur, bouw en gebruik in bestaande en nieuwe gebouwen hebben aangediend.
//einde bericht
Bron: Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu